Klasikarabalar.net Forumları
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi
Lütfen Giriş ya da Kayıt.    Kayıp Parola?
Hurda Araçlar İçin Yeni Bir Düzenleme (1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
Aşağı git Cevapla Beğenilen: 0
BAŞLIK: Hurda Araçlar İçin Yeni Bir Düzenleme
#12688
papatya54 (Yönetici)
Yönetici
Gönderiler: 23350
graph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cinsiyet: Erkek Bölge: Sakarya Doğum Tarihi: 1962-08-01
13 Yıls, 6 Ays ago Başarı: 31  
Devlet hurda taşıtlar için yaptığı önce ki uygulamaları biraz daha geliştirerek tekrar uygulamaya koydu;anlaşılan "Demoklas'ın Kılıcı" misali üzerimizden gitmeyecek bu tip kanunlar ve her seferinde vergi borçları birikmiş özellikle amerikanlar etkilenip hurda olarak aramızdan ayrılacaklar;ne diyelim umarım son çare olanlara yarasın bari;

Model yılı 1985 ve daha eski otomobil, motosiklet, otobüs, kamyon gibi taşıtlarını 31 Aralık 20112 tarihine kadar il özel idarelerine bedelsiz teslim eden araç sahiplerinin motorlu taşıtlar vergisi borcu ile bu vergiye ait gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi cezaları silinecek.

Maliye Bakanlığı, kamuoyunda Torba Kanun olarak adlandırılan 6009 sayılı Kanun'un 'hurda taşıtlarda motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ait zam ve cezaların silinmesi' hükmünün uygulama esaslarını bir Tebliğ Taslağı ile belirledi.

MODELE GÖRE AYARLAMA

Taslakta model yılı 1985 ve daha eski olan taşıtlar, model yılı 1998 ve daha eski olup mevcut olmayan ya da motorlu taşıt vasfını kaybetmiş taşıtlar, 24 Mayıs 1997 tarihinden önce noter satış senediyle satışı yapılan taşıtlar ve 5 Temmuz 2003 tarihinden önce trafikten çekme belgesi alınan taşıtların vergisel durumu tek tek düzenlendi.

Model yılı 1998 veya daha eski olup mevcut olmayan veya motorlu taşıt vasfını kaybetmiş taşıtlar: Bu araçlarla ilgili daha önceki uygulama 31 Aralık 2011 tarihine kadar devam edecek. Model yılı 1998 ya da daha eski halen mevcut olmayan veya taşıt vasfını kaybeden otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı, motosiklet, minibüs, panel van, motorlu karavan, otobüs, kamyonet, kamyon, çekici ve benzeri taşıt sahipleri de, 31 Aralık 2011 tarihine kadar düzenlemeden yararlanabilecek.

DEFTER ŞARTI YOK

Zam ve cezaların silinmesinde şu esaslar geçerli olacak: Model yılı 1985 ve daha eski olan taşıtlar: 6009 sayılı Kanunla daha önceki düzenlemede 1979 olan model yılı, 1985 olarak değiştirildi. Bu taşıtlara ilişkin motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ait gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi cezaları silinecek. Bu düzenlemeden yararlanmak isteyen mükellefler için daha önceki uygulamalardan farklı olarak, bilanço esasına göre defter tutma şartı bulunmayacak. Bu şekilde yük ve yolcu taşımacılığı dışında faaliyette bulunan mükelleflerden bilanço esasına göre defter tutanlar da Kanundan faydalanabilecek.

Gecikme zamlarına yeni düzenleme

25 Mayıs 1997 tarihinden önce noter satış senediyle satışı yapılan taşıtlar da kapsamda. 5 Temmuz 2003'ten önce trafikten çekme belgesi alınan taşıtlar: Karayolları Trafik Yönetmeliğinde 5 Temmuz 2003'teki değişikliğe bağlı olarak bu tarihten sonra çalınan veya trafikten çekme belgesi alınan taşıtlar, bulunana veya tekrar trafiğe çıkana kadar motorlu taşıtlar vergisi tahakkuk etmiyor. Yeni düzenlemeyle söz konusu tarihten önce trafikten çekme belgesi alınan taşıtlar için de 5 Temmuz 2003'e kadar tahakkuk eden ancak ödenmeyen motorlu taşıtlar vergisi, bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, cezası tescil plakasına kesilen idari para cezaları silinecek.
 
Moderatöre raporla   bağlandı bağlandı  
  Mesaj Yazabilmek icin uye olmak gerekmektedir.
      Başlık Yazar Tarih
    thread link
papatya54 06/09/2010 10:06
Yukarı git Cevapla
Sistem: FireBoardGönderileri Masaüstünüze Alın