Klasikarabalar.net Forumları
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi
Lütfen Giriş ya da Kayıt.    Kayıp Parola?
Cvp:BIR EFSANE: PONTIAC GTO (1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
Aşağı git Cevapla Beğenilen: 0
BAŞLIK: Cvp:BIR EFSANE: PONTIAC GTO
#7196
bigshark (Yönetici)
"Hic bir araba 57 Chevy Belair'den guzel degildir"
Yönetici
Gönderiler: 2370
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cinsiyet: Erkek Bölge: Istanbul Doğum Tarihi: 1967-03-08
Cvp:BIR EFSANE: PONTIAC GTO 15 Yıls, 3 Ays ago Başarı: 7  
1969


1969 GTO'da ufak tefek on izgara ve arka stop lambalarinda degisiklikler olmustur.Kontak anahtarinin yeri torpidodan direksiyon uzerine gelmistir.(Esasinda bu degisiklik araba calismiyorken difreksiyonun kitlenmesi icin yapilmisti, zaten federal yasalar 1970 yilindan itibaren bunu zorunlu kiliyordu, Pontiac GTO'da bu uygulamayi bir sene once gerceklestirmisti.)

Daha onceki modellerde kulllanilan ekonomi ve standart 350 HP;lik 400 cui. V8 degismedi.Performans motoru Ram Air III performans kiti ile desteklendi ve 5,100 devirde 366 HP guc uretir hale geldi,ayrica Ram Air IV ile 370 HP veren bir ospiyon da vardi.Buyuk bloklu Chevy ve HEMI motorlarda pek gorulmeyen Ram Air IV hidrolik iticilere sahipti.Sonucta, trafikte hararet sorunu ortadan kalkiyordu, ayni zamanda diger buyuk performans motorlarda gorunen avans vurma sorunu da kalmiyordu.

Ram Air V yine 1969 yilinda tanitildi. Ozel bir 400 cui.lik blok yeni dizayn edilmis yuksek sikistirma oranlarina sahip silindirler ve ozel olarak yukseltilmis ve yenilenmis bir emme manifolduna sahipti.Ram Air V ile donatilmis bir prototip GTO, 0-100 km/h hizlanma derececisini 5.2 saniyeye indirdi, son surat 198 km/h olarak olculdu. Ram Air V fabrikasyon olarak hic bir GTO'ya takilmadi.Sonradan yetkili servislerde bir cok yaris duskunu performansli GTO'da Ram Air V performans kitleri takildi.

1969 yilinin en buyuk degisikligi "The Judge /Hakim " adindaki yeni modelin piyasaya sunulmasidir.Bu isim (The Judge") o zamanlar cok meshur olan bir Amerikan komedi dizisinin/TV show'undan (Here comes the Judge) gelmektedir.Esasinda Judge daha ucuz olan bir GTO modeliydi ve piyasada rakip olmaya calisan "Plymouth Road Runner" a karsi olusturulmustu.Fakat araba gelistirilirken, tam bir cadde canavari yaratilmasina karar verildi.Ilginctir ki, Judge paketi USD 3,37.02'lik fiyati ile standart GTO'dan daha pahali olarak ortaya cikti.Arabada Ram Air III motor, Rally II jant ve lastikler, Hurst vites topuzu, daha buyuk lastikler, cesitli cikartmalar ve arka spoyler vardi. Pontiac, arka spoylerin sadece estetik olmadigini ve yuksek suratlerde arkadan yere dogru bir bastirici guc sagladigini ve bunun arabanin yol tutusunda buyuk yararlar sagladigini acikladi. Judge ilk onceleri sadece "Carousel Red/Carousel Kirmizi" renginde uretildi, fakat sonrasinda diger renkler de secenek olarak sunulmaya baslandi.




1969 Pontiac GTO "The Judge"



The Judge


1969 model yilinda GTO hem Chevy Chevelle SS 396 hem de Plymouth Road Runner'in satis rakamlarini gecti.
(toplam 72,287 adet , bu sayinin sadece 6,833 adedi Judge idi.)En nadir GTO, Ram Air IV Judge convertible idi ve sadece 5 tane uretilmisti.





1970


1970 model yilinda araba onden makyaj gordu.Gizli farlar iptal edildi ve 4 tane yuvarlak far ortaya cikti.Standart Tempest ve LeMans modelleri krom izgara'ya sahipken, GTO hala Endura tamponla uretilmeye devam edildi.




Suspansiyon sistemi, arka tarafa eklenen roll bar ile guclendirilmisti.Bu sistem aynen "Oldsmobile 442" ve "Buick Gran Sport" modellerinde de kullanildi.Ondeki roll bar biraz daha inceydi. Bu degisikliklerden sonra yol tutus , ozellikle virajlarda oldukca gelisti.

Yol tutus ve surus ile ilgili diger bir gelistirme ise, opsiyonel degisken oranli hidrolik direksiyondu.Yeni sistem ile tam tur donus 4 tur direksiyon donusunden 3.5 donuse indirildi.Donus capi 12.5 m.'den 11.4 m.'ye dusuruldu.

Baz motor 1970 model yilinda degismedi, fakat ekonomik motor opsiyonu kaldirildi.Ram III ve Ram IV opsiyon olarak kaldi.



Yepyeni bir opsiyon olarak Pontiac 455 cui motor ortaya cikti, boylelikle G.M. 'in orta buyuklukteki arabalarda maksimum 400 cui.lik motor sinirlamasi ortadan kalkmis oluyordu.455 cui.'lik motor Pontiac Bonneville'den alinmisti.Bu motor 4,300 devirde 360 HP guc veriyordu.Tork tarafinda inanilmaz bir gelisme ile 2,700 devirde 678 Nm. tork ortaya cikiyordu.Yapilan testlerde ,455 cui motor ve Turbo-Hydramatic sanzuman ile 0-100km/h hizlanma degerleri 6.6 saniye idi.Bu degerler, Ram Air III 400 cui. motor ve 4 ileri manual sanzumanli opsiyondan daha yavasti.Bu arada bu motorlarin yakit tuketimlerine bakacak olursak, 26 Lt/100 km ortalama degerlerini goruruz.




The Judge arka spoyler

1970'da yeni fakat uzun omurlu olmayan bir diger opsiyon ise,Vakumlu egzost sistemi idi.Bu sistem egzost cikis basincini azaltip, motor guc ve performansini arttirmaya yariyordu.Fakat bu yapi, egzost sesini oldukca arttiriyordu.Vakumlu Egzost opsiyonu, Kasim 1969 ve Ocak 1970 tarihlerinde sunuldu.Pontiac yonetimi bu opsiyonun kaldirilmasini istedi.Yaklasik olarak, 134 adet 1970 model GTO fabrikasyon olarak vakumlu egzost sistemi ile uretildi.(Hepsinde " 400 cui 350 HP/Automatic sanzuman vardi) Arabalarda icerden ayarlanabilir aynalar, Rally II jantlar, A/C(klima),Kaput ustu devir saati ve yeni 1970 Formula direksiyon vardi.

Judge hala GTO icerisinde bir opsiyon olarak kaldi. Judge'da Ram Air III standart oldugu halde Ram Air IV opsiyoneldi.455 cui tum GTO alt modellerinde opsiyonel olarak sunulsa da , yil sonuna dogru Judge'da bu motor sunulmamaya baslandi. "Orbit Orange/Orbit Kavunici" rengi 1970 model Judge icin standart hale geldi.Sonra diger renkler de kullanilmaya baslandi.




Orbit Orange GTO Judge




Gumus rengi GTO Judge arakadan gorunus




Two-Lane Blacktop adli bir filmde, Orbit Orange renkli,455 cui ve Turbo Hydra-Matic otomatik sanzumanli bir 1970 GTO Judge ile 1955 Chevy Belair arasindaki amansiz yarisi anlatiyordu.(seyretmek lazim )



Yeni stil, satislarin arttirilmasi icin kucuk de olsa yardimci oldu.Bu zamanda uretilen rakip guclu ve performans arabalar ve sigorta sirketleri tarafindan konulan yuksek prim odemeleri yuzunden halkin yavas yavas ilgisi GTO'dan uzaklasmaya basladi.(hatta bazi ekstra opsiyonlu GTO'larin sigorta primlerinin neredeyse arabanin degeriyle ayni oldugunun goruldugu soylenir.)Satislar bu yil 40,149 adete dustu, bunlarin 3,797 adeti Judge idi. GTO bu yil, musclecar/guclu performans sinifinda 3. sirada yer aldi .(Chevrolet Chevelle SS 396/454 ve Plymouth Road Runner modelinin ardindan)
 
Moderatöre raporla   bağlandı bağlandı  
  Mesaj Yazabilmek icin uye olmak gerekmektedir.
      Başlık Yazar Tarih
    thread link
BIR EFSANE: PONTIAC GTO
bigshark 17/02/2009 18:08
    thread link
thread linkthread link Cvp:BIR EFSANE: PONTIAC GTO
bigshark 18/02/2009 17:07
    thread link
thread linkthread linkthread link Cvp:BIR EFSANE: PONTIAC GTO
bigshark 18/02/2009 17:10
    thread link
thread linkthread linkthread linkthread link Cvp:BIR EFSANE: PONTIAC GTO
bigshark 18/02/2009 17:12
    thread link
thread linkthread linkthread linkthread linkthread link Cvp:BIR EFSANE: PONTIAC GTO
bigshark 18/02/2009 17:15
Yukarı git Cevapla
Sistem: FireBoardGönderileri Masaüstünüze Alın