Klasikarabalar.net Forumları
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi
Lütfen Giriş ya da Kayıt.    Kayıp Parola?
Aşağı git Cevapla Beğenilen: 0
BAŞLIK: 1955 DODGE LA FEMME
#6897
bigshark (Yönetici)
"Hic bir araba 57 Chevy Belair'den guzel degildir"
Yönetici
Gönderiler: 2370
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cinsiyet: Erkek Bölge: Istanbul Doğum Tarihi: 1967-03-08
1955 DODGE LA FEMME 15 Yıls, 3 Ays ago Başarı: 7  
Dodge La Femme Modelinin Gizemi

Dodge La Femme modeli, ( bu arada, La Femme Fransizca kadin demektir.)Dodge markasi altinda 1950'li yillarda kadin suruculer icin ozel olarak dizayn edilmis bir model olarak 1955 yilinda ortaya cikti.Bazi otomobil yazarlari ve uzmanlarinin Dodge'un La femme modelini tanitma bicimini komik ve alayci bir uslupla tenkit etseler bile,bu model gercek anlamda bu kadar elestiriyi hak etmiyordu.Dodge La Femme modelinin getirdikleri ve yeniliklerinin tam olarak neler oldugunu anlamak icin 2.Dunya Savasi sonrasinda yasanan gelismelerin otomobil endustrisine, stil, dizayn, guzel gorunumlu arabalarin ortaya cikmasinda oynadigi rolu hesaba katmak gerekir.

2. Dunya Savasi oncesinde, Amerikan kadinlarinin cok buyuk bir bolumu,kendi yasamlarini yaptiklari evlilik ile beraber, evine bagli ev kadini imaji cizerek surduruyorlardi.Eger evlenmeden once bir is yada kariyer sahibi iseler, genelde evlendikten sonra bunlari bir kenara birakarak,sadece evinin kadini olma yolunu secmislerdir.Bu secimin artilari ve eksilerini tartismaktansa 1940'li yillarin sonuna kadar durumun boyle oldugunu belirtmek de yarar var.

Bununla beraber,2. Dunya Savasi ve hemen sonrasinda , Amerikan toplumunda aniden kadin Amerikan Isgucu toplulugunun bir parcasi haline gelmistir.Avrupa'dan farkli olarak Amerikan kadini calisma hayatinda erkeklerin yaninda yerini almistir.Bunun yaninda is hayati ile beraber ev isleri ve bir cok sorumluluk yine kadinin omuzlarindadir.Bu zaman zarfinda Amerikan kadini her anlamda yavas yavas bagimsizligini ilan etmis, sadece sekreterlik yada santral operatrlugu islerini yapmamis, yavas yavas erkeklerin egemen dunyasinda kendi isinin patronu, guclu, basarli kadinlar ortaya cikmaya baslamistir.

2. Dunya Savasi'nin ( Kore Savasindan da sonra)hemen sonrasinda Amerika yeni bir kalkinma ve yukselis cagina girmistir.Tek arabaya sahip olan aileler, 2. arabalara sahip olmaya baslamis ve boylece yeni yasam stilleri sekillenmeye baslamistir.Buyuk sehirlerin yani baslarinda banliyo sehirler ortaya cikmaya baslamis, sehir merkezleri ve banliyoler birbirlerine genis ve duzgun otobanlar ile baglanmistir.Mahalle bakkallari devri kapanmis,sehir disinda devasa supermarketler ve alisveris merkezleri ortaya cikmaya baslamistir.( bundan 5-6 sene oncesi Turkiyesi'ne cok benzeyen yanlar var.. )

Boylece sehir disinda, banliyolerde yasamak cogu Amerika'linin secimi oldu.Tek problem, ulasimda gorulen bir takim eksikliklerdi. Otoban aginin buyuyup gelismesi ile beraber,insanlar daha uzun mesafelere daha kisa zamanlarda ulasmaya basladilar.Butun bunlarin sonunda arabalar, luks bir mal olmaktan cikip,birer ihtiyac haline geldi ve ailelerin 2. arabalari garajlardaki yerlerini almaya basladi.

Banliyode yasamaya baslamak, ekmegi kazanip eve getirenin her gun araba ile sehire gidip gelmesi, buna karsilik evdeki kadinin arabasiz kalmasi sonucunu ortaya cikariyordu.O zamanin sartlari , dogal olarak aileye kadinlarin kullanimi icin bir 2. arabanin alinmasini zorunlu hale getiriyordu. Fakat nasil bu amacla nasil bir araba secilmeliydi?

Amerika'daki bu degisiklikler , halkin yeni ihtiyaclarinin ortaya cikmasi Dodge firmasi tarafindan onemsendi.Onlar Amerikan ailesinde 2. araba konusunun diger otomobil ureticileri tarafindan da hissedilip gorulecegini, bu anlamda bir rekaber baslamadan harekete bir an once gecmenin kendilerine zaman ve para kazandiracagini dusunduler.Ayni zamanda gunluk yasamda calisan ve yerini alan kadinlarinda zaten arabalar kullandiklarini ve islerine gidip geldiklerini de gorduler.Gunluk yasam icin kadinin araba satin almasi ve kullanmasi gunleri gelmisti.Kadinin evde oturup sadece ev islerini yaptigi gunler geride kalmisti.Eger "Kadin " bir arabanin icinde oturacaksa , Dodge kadinlarin icinde olmak isteyecegi ve ihtiyaclarini karsilayacaklari bir arabanin yapimi icin yola cikti.

1955 Dodge La Femme bir kadinin ihtiyaci olan her seyi karsilayacak bir araba olarak ortaya cikti.Ozel bir takim seyleri bir arabada bulmak isteyen kadinlar icin 1955 La Femme onlara her seyi sunuyordu.Ozel pembe gul ve safir beyaz 2 renkli dis govde ile araba cok cekici ve albenili gorunuyordu.Iceride,standart "Custom Royal Lancer" gorunus,sadece "La Femme" modeli icin yeniden elden gecirilmis, acik pembe gul rengi kumas ve beyaz vinil karisimi doseme ortaya cikmisti. Koltuklarda kadinlar icin ozel yagmur damlasi figurleri vardi.












Koltuklar biraz yipranmis ama..




Ve simdi de 1956 DODGE LA FEMME















Araba disinda, yagmurluk, sapka ve semsiye de aksesuar olarak sunuluyordu.












Serdar
 
Moderatöre raporla   bağlandı bağlandı  
  Mesaj Yazabilmek icin uye olmak gerekmektedir.
#6898
papatya54 (Yönetici)
Yönetici
Gönderiler: 23350
graph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cinsiyet: Erkek Bölge: Sakarya Doğum Tarihi: 1962-08-01
Cvp:1955 DODGE LA FEMME 15 Yıls, 3 Ays ago Başarı: 31  








O yıllarda kadınların amerikanlarada el attıkları kesin birçok araba reklamlarında öne çıkmışlar yakışmıyor da değiller hani!!!
 
Moderatöre raporla   bağlandı bağlandı  
  Mesaj Yazabilmek icin uye olmak gerekmektedir.
Yukarı git Cevapla
Sistem: FireBoardGönderileri Masaüstünüze Alın